Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

för naturvårdare

Förvaltning av genetiska resurser

Vår forskning inom Linnécentret är starkt grundvetenskaplig och handlar om förståelsen för basala mekanismer för biologisk förändring av bestånd och arter (evolution), men vi sätter in dessa mekanismer i sammanhanget av förändringar som inte längre bara orsakas av naturen själv utan också till stor del av mänsklig aktivitet. Den kunskap vi genererar kommer att få stor betydelse för förståelsen för hur man på bästa sätt förvaltar biologiska resurser också med hänsyn till den genetiska variation som finns hos arter. Forskningen kommer att påtagligt öka kunskapen om de mer långsiktiga biologiska konsekvenserna av miljöförändringar i haven.

Här till höger under Frågor & Svar finns det möjlighet att ställa frågor kring evolution, genetisk biodiversitet kopplat till förvaltning.

Vi presenterar också några bra ingångslänkar som berättar mer om genetisk variation och biologisk mångfald ur ett förvaltningsperspektiv.

...........................

  På webbplatsen Marbipp finns kunskap om hantering och förvaltning av den biologiska mångfalden i svenska kustvatten samlad. Marbipp är resultat av ett tidigare forskningsprogram där flera av forskarna inom CeMEB deltog. Webbplatsen är utvecklad i samarbete med användare på statliga verk, länsstyrelser och kommuner.

...........................

BAMBI, Baltic Sea Marine Biodiversity, och BaltGene - Baltic Sea Genetic Biodiversity, är BONUS projekt med syfte att kartlägga genetiska biodiversitet i Östersjön. I uppdraget ingår att utvärdera potentiella hot från bl.a. fiske och klimatförändringar. Målsättningen är att finna nya vägar för att kunna inlämma information om genetisk biodiversitet i ekosystem-baserade förvaltningsplaner för Östersjön. Projekten koordineras av Prof. Kerstin Johannesson.

Frågor

Har du frågor om förvaltning och genetisk biodiversitet?
Vi försöker gärna svara!

Skicka din fråga till:
Eva Marie Rödström

....................

Hemsidor med fakta och fördjupningar.

 

 

 


Sidansvarig: Eva Marie Rödström|Sidan uppdaterades: 2019-11-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?