Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

för skolor

Om evolution...

Evolution betyder utveckling och kan leda till att nya arter bildas. Evolution är inte en historisk företeelse. Den pågår än idag, här och nu. Naturliga miljöer ändras ständigt, men idag sker förändringarna snabbare än vad de gjort tidigare på grund av att vi människor i allt snabbare takt utnyttjar jordens resurser.

För många arter kan det innebära att de slås ut från tidigare livsmiljöer, men ett alternativ är att arter förändras och anpassar sig till en ny livsmiljö. Om detta är möjligt beror ytterst på en hel rad olika faktorer såsom hur mycket genetisk variation som finns tillgänglig för de egenskaper som "behöver" förändras, hur snabba miljöförändringar arten måste tåla och om den kan använda sig av andra mekanismer som snabbare än naturligt urval kan få tillstånd en anpassning, t.ex. genom att ha en flexibel utveckling (plasticitet), och genom att genreglering påverkas direkt av den omgivande miljön.

Här till höger presenteras några bra ingångslänkar där du kan att lära dig mer om evolution, biologisk mångfald och om klimatförändringar.

 

 

För skolor

Här är tips på några andra hemsidor där du lära dig mer om evolution, biologisk mångfald och om klimatförändringar.

Filmer

Internetbaserade läromedel:

Aktiviteter för skolor:

Internationella skolprojekt:

På sommarlovet:

Populärvetenskapliga rapporter

........

Är du och din klass intresserade av fler aktiviteter med marint fokus? Läs här vad som finns att göra för skolor på Tjärnö marina laboratorium.

-------

strandexkursion
Sidansvarig: Eva Marie Rödström|Sidan uppdaterades: 2009-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?